Empati Nasıl Gelişir?
Homojen bir çevremiz var.
Yankı odalarında birbirimize sesleniyoruz.
Kendimizi çoğu zaman önyargılı davranışlar içinde buluyoruz.
Ötekine, bizim mahalleden olmayana tahammülümüz yok.
Peki sorun ne?
Empati kasımız zayıflamış, yetişkinlik seviyemiz düşük ( yetişkin olmak demek, yaşamdan yaş almış olmak değil sadece👀)
Empati kasımı güçlendirmek, daha iyi bir yetişkin olmak için neler yapabiliriz. Gelin birlikte inceleyelim.
Empati, diğerlerini anlamak ve güvene dayalı kalıcı ilişki geliştirmek için bir anahtardır. Empati yapabilmek insanların doğuştan gelen bir becerisidir. Tıpkı bir kas gibi kullanılmadıkça zayıflayabilir.
Meık Wıkıng “LYKKE” Dünyanın en mutlu insanlarının sırları kitabında empati geliştirmek için 5 pratik tavsiyede bulunur.
📌Yürü ve anlat
Yürüyüşe çıkın. yolda herhangi bir kimseyi seçin ve yürüyüşün geri kalanında görünüşünden o kişinin nasıl bir hayat yaşadığını düşünmeye çalışın.
📌Duyguları çiz.
Bir kağıda öfke, hüzün ya da sevinci hisseden bir yüzü çizin. Şimdi bu duygunun nasıl oluştuğunu düşündüğünüz bir resim yapın.
📌Duyguyu gözlemleme oyunu oyna.
Bir duygu seçin. Bunu bir kağıda yazıp evin en çok kullanılan odasındaki dolaba yapıştırın. Aile fertleri olarak bir hafta boyunca o duyguyu kendinizde ve başkalarında fark ettiğiniz zaman nasıl hissettiğinizi anlatın.
📌 Duyguyu gösterecek jestleri çalış
Bir aynanın karşısına geç. Kollarını arkaya bağlayarak konuşmaya, sonrada aynı konuşmayı ellerini kullanarak yapmaya çalış. Aradaki farkı düşün.
📌Sessiz film seyret.
Sevdiğiniz bir film sesiz olarak seyredin. Gördüğünüz yüz ifadelerini ve karakterlerin ne hissettiklerini değerlendirmeye çalışın.
Emek harcayarak üzerinde çalışılarak geliştirilebilen bu kas, teknolojinin hızla değiştiği çağda en çok ihtiyacımız olan takım çalışmasına, birlikte çalışmaya ve beyinlerimizi bir havuzda birleştirmeye daha fazla imkan sağlayacaktır.
Peki, siz bu kasınızı geliştirmek için neler yapıyorsunuz?
Değerli yorumlarınızı bekliyorum.
#mühendis #yolyürüyenegörünür #empati #empathy #kişiselgelişim #selfimprovement #takımçalışması #teamwork #engineer
Yazımı beğendiyseniz alkışlamayı, beş kişiye tavsiye etmeyi, kaydetmeyi unutmayın. ( Medium’da maksimum elli ’ye kadar alkış atılabildiğini biliyor muydunuz?)
Yorum yaparak bana geri bildirimlerde bulunmanız ise daha iyi yazılar yazmamız için teşvik edici olacaktır.
Ayrıca bize sosyal medya hesaplarımdan